Argala gaur

Jeitsie­rak /​Descargas PDF (A4) PDF (A5) PDF (Let­ter) ePUB mobi (Kind­le) Nota: Seis pun­tos para la cha­r­­la-deba­­te sobre Arga­la en Arra­sa­te, el 6 de diciem­bre. Arga­la

Kartzelarien grebaren aurrean /​Ante la huelga de carceleros

[column size=1/2]

[/column][column size=1/2]

[/column][clear h=50]

[EUS]

Espai­nia­ko kar­tze­la­riek aza­roa­ren 17tik 20ra bitar­tean dei­tu­ta­ko gre­ba­ren aurrean, Amnis­tia­ren Alde­ko eta Erre­pre­sioa­ren Aur­ka­ko Mugi­men­duak hona­koa adie­ra­zi nahi du:

Gre­ba honen ondo­rioz, espai­niar Esta­tuak bahi­tu­ta duen ezein pre­sok ez du ber­ma­tu­ta edu­ki­ko aste­bu­ru hone­tan seni­de edo lagu­nen bisi­ta jaso ahal iza­tea. Ez da kasua­la, gai­ne­ra, gre­ba hau aste­bu­ruan has­tea, izan ere sis­te­ma­ren txa­kur diren kar­tze­la­rien xedea bai­ta pre­soak bahi­tu gisa era­bil­tzea euren alda­rri­ka­pe­nak egi­te­ko. Era berean eta aurre­koe­tan beza­la, ospi­ta­le­ra­ko irtee­rak atze­ra­tuak izan­go dira pre­soen osa­su­na­ren kal­te­ra­ko, patio­ko orduek murriz­ke­tak izan­go dituz­te, eta, oro har, pre­soak are eta gehia­go zigor­tze­ko erre­min­ta bikai­na bila­ka­tu­ko dute gre­ba.

Komu­ni­ka­zio esku­bi­deei dago­kie­nez, gogo­ra deza­gun zein­tzuk diren pre­so poli­ti­koen bal­din­tzak: aste­ro, inter­be­ni­tu­ta dau­den bi esku­titz (kar­tze­la­ko zuzen­da­ritzak ira­kur­tzen ditu) bidal­tze­ko eta hel­tzen zaiz­kien bezain bes­te jasotze­ko (bai­ta ere inter­be­ni­tua) esku­bi­dea, nor­ma­lean hila­be­te bate­ko epeaz, legeak 15 egu­nez atxi­ki dai­tez­kee­la dioen arren; astean bost minu­tu­ko zor­tzi dei egi­te­ko esku­bi­dea (inter­be­ni­tu­ta); astean 40 minu­tu­ko bisi­ta bat jasotze­ko esku­bi­dea (inter­be­ni­tu­ta eta kris­tal batek bana­tu­ta); hilean ordu eta erdi­ko aurrez aurre­ko bisi­ta fami­liar bat (inter­be­ni­tu­ta) eta biko­te­ki­dea iza­nez gero aurrez aurre­ko bisi­ta inti­mo bat (azken hau, sal­bues­pen moduan, inter­be­ni­tu gabe) edu­kitze­ko esku­bi­dea.

Lan­gi­le borro­kaz mozo­rro­tu­ta­ko gre­ba hone­tan kar­tze­la­riek sol­da­ta igoe­ra eskatzen dute, bai­na batez ere neu­rri erre­pre­si­boen gogor­tzea eka­rri­ko lukeen iaz onar­tu­ta­ko pro­to­ko­lo bat prak­ti­kan jar­tzea, kar­tze­la­riak Auto­ri­ta­te Publi­ko bihur­tuz eta lesioen par­te­rik aur­kez­tu gabe ere kar­tze­la­ria­ren ber­tsioa ain­tzat har­tu­ko lukee­na pre­so batek era­so egin die­la sala­tu­ko balu­te.

Euren alda­rri­ka­pe­nak egi­te­ko orduan, kar­tze­la­riek eten­ga­be aipatzen dituz­te pre­soen par­tez jasotzen dituz­ten era­soak eta hauen aurrean sufritzen duten babes­ga­be­ta­su­na. Errea­li­ta­tea, ordea, oso bes­te­la­koa da, izan ere pre­soen kon­tra­ko era­soak eten­ga­beak bai­ti­ra kar­tze­la­rien alde­tik: jipoiak, esku­bi­deei dagoz­kien arauen betetze eza, asis­ten­tzia medi­ku eza, iso­la­men­du modu­luak, umi­lia­zioak, irai­nak eta abar luze bat dira egu­ne­ro­ko kon­tu Espai­nia­ko kar­tze­le­tan, tele­bis­tan luxuz­ko hote­lak bai­li­ran aur­kez­ten diz­ki­gu­ten zulo beltz horie­tan. Hau guz­tia, harre­siek eta espetxe zain­tza­ko epai­leek kar­tze­la­riei eskain­tzen die­ten zigor­ga­be­ta­su­na­re­kin.

Ez deza­gun ahaz­tu kar­tze­la (eta ondo­rioz kar­tze­la­riak ere) lan­gi­le­ria­ren bizi bal­din­tzak zapal­tzen dituen sis­te­ma kapi­ta­lis­ta­ren zuta­be nagu­sie­ta­ko bat dela eta, hor­taz, ez ditu­gu­la lan­gi­letzat har­tzen bes­teei aska­ta­su­na lapur­tzeaz bizi diren horiek. Kar­tze­le­tan, sal­bues­pe­nak sal­bues­pen, lan­gi­le pobreak eta mili­tan­te poli­ti­koak baino ez dituz­te gil­tza­pe­ratzen, eta kar­tze­la­riak kar­tze­len jabeen txa­ku­rrak baino ez dira.

Gure elkar­ta­sun osoa sin­di­ka­tu erreak­zio­na­rioen gre­ba honen ondo­rioak pai­ra­tu­ko dituz­ten pre­so eta seni­de guz­tiei.

Eus­kal Herria, 2018ko aza­roa­ren 14a

Amnis­tia­ren Alde­ko eta Erre­pre­sioa­ren Aur­ka­ko Mugi­men­dua

[ES]

Ante la huel­ga con­vo­ca­da por los car­ce­le­ros espa­ño­les entre los días 17 y 20 de noviem­bre, el Movi­mien­to Pro Amnis­tía y Con­tra la Repre­sión quie­re expre­sar lo siguien­te:

Como con­se­cuen­cia de esta huel­ga, este fin de sema­na no habrá presx que ten­ga garan­ti­za­do poder ser visi­tadx por fami­lia­res o amigxs. No es casual, ade­más, que esta huel­ga comien­ce en fin de sema­na, ya que el obje­ti­vo de estos car­ce­le­ros perros del sis­te­ma es el de uti­li­zar a lxs presxs como rehe­nes para hacer sus reivin­di­ca­cio­nes. Asi­mis­mo y como en ante­rio­res veces, las sali­das al hos­pi­tal serán retra­sa­das en detri­men­to de la salud de lxs presxs, las horas de patio se verán redu­ci­das y, en gene­ral, con­ver­ti­rán la huel­ga en una herra­mien­ta per­fec­ta para cas­ti­garlxs aún más.

En lo que res­pec­ta a los dere­chos de comu­ni­ca­ción, hay que recor­dar cua­les son las con­di­cio­nes de lxs presxs polí­ticxs: dere­cho al envío de dos car­tas sema­na­les y a la recep­ción de cuan­tas les lle­guen, todas ellas inter­ve­ni­das (son leí­das por la direc­ción de la cár­cel), nor­mal­men­te por un pla­zo de alre­de­dor de un mes a pesar de que la ley dice que el tiem­po máxi­mo de inter­ven­ción es de 15 días; dere­cho a ocho lla­ma­das de cin­co minu­tos cada sema­na (inter­ve­ni­das); dere­cho a reci­bir una visi­ta sema­nal de 40 minu­tos (inter­ve­ni­da y con un cris­tal en medio); dere­cho a un vis a vis fami­liar de hora y media cada mes (inter­ve­ni­do) y, en caso de tener pare­ja, un vis a vis ínti­mo (este últi­mo y como excep­ción, sin inter­ve­nir).

En esta huel­ga camu­fla­da de lucha obre­ra, los car­ce­le­ros deman­dan una subida sala­rial pero, sobre todo, deman­dan poner en prác­ti­ca un pro­to­co­lo apro­ba­do el pasa­do año que les con­vier­te en Auto­ri­dad Públi­ca y que daría por bue­na la ver­sión de los car­ce­le­ros que denun­cia­ran haber sufri­do agre­sio­nes por par­te de presxs, aún cuan­do no pre­sen­ta­ran par­te de lesio­nes.

A la hora de hacer sus reivin­di­ca­cio­nes, los car­ce­le­ros citan de mane­ra cons­tan­te los ata­ques que sufren por par­te de lxs presxs y la situa­ción de des­am­pa­ro que pade­cen. Sin embar­go, la reali­dad es muy dife­ren­te y son lxs presxs lxs que sufren cons­tan­tes ata­ques: pali­zas, incum­pli­mien­to de las nor­mas que hacen refe­ren­cia a dere­chos, fal­ta de asis­ten­cia médi­ca, módu­los de ais­la­mien­to, humi­lla­cio­nes, insul­tos y un lar­go etcé­te­ra son el pan de cada día en las cár­ce­les espa­ño­las, esos agu­je­ros negros que en las tele­vi­sio­nes nos pre­sen­tan como hote­les de lujo. Todo esto con la impu­ni­dad que los muros y los jue­ces de vigi­lan­cia peni­ten­cia­ria ofre­cen a los car­ce­le­ros.

No olvi­de­mos que la cár­cel (y por lo tan­to tam­bién los car­ce­le­ros) es uno de los pila­res fun­da­men­ta­les de este sis­te­ma capi­ta­lis­ta que piso­tea las con­di­cio­nes de vida de la cla­se tra­ba­ja­do­ra y que, por ello, no con­si­de­ra­mos tra­ba­ja­do­res a quie­nes viven de robar la liber­tad al res­to. En las cár­ce­les, excep­cio­nes apar­te, solo encie­rran a tra­ba­ja­dorxs pobres y a mili­tan­tes polí­ticxs, y los car­ce­le­ros no son más que los perros de los due­ños de las pri­sio­nes.

Toda nues­tra soli­da­ri­dad a todxs lxs presxs y fami­lia­res que sufri­rán las con­se­cuen­cias de esta huel­ga de sin­di­ca­tos reac­cio­na­rios.

En Eus­kal Herria, a 14 de noviem­bre de 2018

Movi­mien­to Pro Amnis­tía y Con­tra la Repre­sión

Artikulua gustoko al duzu? / ¿Te ha gustado este artículo?

Share on Facebook
Share on Twitter

Leave a comment

Leave a Reply

avatar

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

  Subscribe  
Notify of