Masailezurra apurtzeagatik 200 euro baino ez /​Te rompen la mandíbula por 200 euros

[EUS]

Espai­niar zein Fran­tziar bur­ges dik­ta­du­rei adie­raz­pen aska­ta­su­nak kal­te egi­ten die­nean, adie­raz­pen aska­ta­su­na eta mani­fes­ta­zioak egi­te­ko esku­bi­deak debe­ka­tu­rik dau­de Eus­kal Herrian. Zer esa­nik ez, faxis­ta ikus­ga­rrie­nei babe­sa ema­te­ko bada, edo­zein gaia izan­da ere. Matxi­na­da faxis­ta­tik eta 1978 maki­lla­je­tik dato­rren erre­gi­me­na­re­kin gaur­ko Espai­niak apur­tu ez due­nez, ezin da bes­te modu­rik izan.

Has­te­ko, eta VOX alder­di fas­zis­ta (2019.04.13) Bil­bon egin zuen eki­tal­dia­ren aurrean egin zen pro­tes­ta­re­kin lotu­rik, ger­ta­tu behar zena ger­ta­tu zela esan beha­rra dago. Eus­kal Herri­ra faxis­tak dato­zen bakoitzean, eus­kal­du­nok izu­nak, kol­peak eta atxi­lo­ke­tak jaso behar ditu­gu zapal­tzen eta esplo­tatzen gai­tuz­te­nen demo­kra­zia­ren ize­nean.

Gure zapatzai­le eta kla­se etsaien legea beti defen­datzen dute espai­no­len zipaioek, bai poli­ti­koak zein koer­tzi­ti­boak. Zen­tzu hone­tan, guta­ko askok kolo­re anitze­ko poli­zia «vas­co-nava­rra» Espai­niar Poli­zi Auto­no­mi­koa (EPA) eza­gutzea ez da ara­zo hutsa­la.

Gau­zak hola, Eus­kal Herria Sozia­lis­ta lor­tze­ko era­ba­te­ko sis­te­ma­tik muga­rriak eza­rri ahal dire­la hau­xe gal­de­tu­ko genie­ke: zer­ga­tik ez da Bil­bo­ko uda­la per­tso­natzen aku­sa­zio par­ti­ku­lar gisa EPA‑k aur­ten­go api­ri­lak 4 egin zuen basa­ke­ria dela eta? (bes­te­ren artean, nes­ka bati masai­le­zu­rra apur­tu eta gai­ne­ra 200 euro izu­na eza­rri irai­nen­ga­tik). Bortxa­ke­ta matxis­ta baten aurrean, zer­ga­tik ager­tzen da heda­bi­de guz­tie­tan Uda­la­ren pro­tes­tatze­ko deial­dia (uda­le­ko alder­di guz­tiak elka­rre­kin aho batez) femi­nis­ten eta bes­ten herri­tar kolek­ti­boen eta aba­rren aurre­tik? Eran­tzu­na begi bis­tan dago. Masai­le­zur apur­tua adi­bi­dea­re­kin nork agin­tzen duen era­kus­ten due­la­ko. Bortxa­ke­ta eta era­soen aur­ka­ko deial­dien «lidergoa»k, dohai­nik ate­ratzeaz gain, ete­ki­nak ema­ten diz­kie. Bien bitar­tean ezku­ta­tu egi­ten dituz­te kul­tu­ra eta men­pe­ko­ta­sun patriar­ka­la eta haue­kin aka­batze­ko bene­ta­ko plan­te­amen­dua bate­tik eta bes­te­tik eus­kal herri lan­gi­leak eta batez ere eus­kal lan­gi­le­riak dituz­ten ara­zo larriak.

Eta nes­ka hori «pelotazoa»k masai­le­zu­rrean ez kol­patze­ko­tan eta lokian joz gero (zen­ti­me­tro gutxi­ko gau­za), zer ger­ta zate­keen? «Actua­ción pro­por­cio­na­da» dela­ko bate­ga­tik bes­te erail­ke­ta bat izan­go genue­la. Eta Bil­bo­ko jaiak hain ger­tu egon­da, hau­xe gal­detzen dio­gu geu­re burua­ri, zer egin zukeen kla­se poli­ti­ko ofi­zia­la eta sis­te­ma­koak? Eta batez ere, zer egin gene­za­keen bes­te batzuk? Eta G‑7 dela­koa ger­tu iza­nik… eta ger­tatzen bada?

Esku­bi­de osoa dau­ka­gu gure iritzia pla­za­ratze­ko, mobi­li­zatze­ko, gure ideak zabal­tze­ko, eta hitz gutxi­tan, geu­re burua defen­datze­ko eta borro­katze­ko esku­bi­dea dau­ka­gu. Kapi­ta­la eta bur­ge­sia­ren filo­so­fia kla­sis­ta, zita­la, bere­koia, inso­li­da­rioa, indi­bi­dua­lis­ta eta anke­rra­re­kin alie­na­tu­rik ez gau­de­nok, ezin dugu hau beza­la­ko egoe­rak pasatzen utzi.

Ger­ta­ka­ri hau aipatzen dugu zeha­ro ikus­ga­rria dela­ko eta gure kon­trae­sa­nak eta kon­tzien­tziak astin­tze­ko asmoa­re­kin. Bukatze­ko, atzo­ko eta gaur­ko bi kon­tsig­na:

ALDE HEMENDIK!
INDAR ERREPRESIKOAK!

2019ko abuz­tua­ren 9an

Jon Iurre­ba­so Atutxa

[ES]

l dere­cho a la liber­tad de expre­sión y mani­fes­ta­ción está pros­cri­to en Eus­kal Herria cuan­do «aten­ta» a la dic­ta­du­ra de las bur­gue­sías espa­ño­las y fran­ce­sas. Y qué decir cuan­do se tra­ta de sal­va­guar­dar a los fas­cis­tas más visi­bles, inde­pen­dien­te­men­te del tema en cues­tión. La cues­tión es que no pue­de ser de otra for­ma por­que la Espa­ña actual no ha roto aún con el régi­men que pro­vie­ne del alza­mien­to fas­cis­ta y su maqui­lla­je de 1978.

Para empe­zar, y uni­do direc­ta­men­te con la pro­tes­ta ante la com­pa­re­cen­cia en Bil­bo del par­ti­do fas­cis­ta VOX (13.04.2019), hay que sub­ra­yar que ocu­rrió lo que tenía que ocu­rrir. Cada vez que los fas­cis­tas vie­nen a Eus­kal Herria las vas­cas y vas­cos somos mul­ta­dos, apa­lea­dos y detenidos/​as en nom­bre de la demo­cra­cia de quie­nes nos ocu­pan y explo­tan.

Los cipa­yos (polí­ti­cos y coer­ci­ti­vos) de los espa­ño­les siem­pre defien­den la ley de nues­tros ocu­pan­tes y enemi­gos de cla­se. No es bala­dí que muchos conoz­ca­mos a la varia­da poli­cía «vas­ca y nava­rra» como la Poli­cía Auto­nó­mi­ca Espa­ño­la (PAE).

Dicho esto, les pre­gun­ta­ría­mos a los que pien­san que des­de el sis­te­ma se pue­den hacer muchas cosas vita­les para con­se­guir una Eus­kal Herria Socia­lis­ta, ¿por qué el ayun­ta­mien­to de Bil­bao no se per­so­na como acu­sa­ción par­ti­cu­lar ante la sal­va­ja­da que hizo la PAE el día cua­tro de abril del pre­sen­te año? (entre otras, rom­per­le la man­dí­bu­la a una joven y mul­tar­le con 200 euros por inju­rias) ¿Por qué ante una vio­la­ción machis­ta apa­re­ce en los medios de comu­ni­ca­ción la con­vo­ca­to­ria de pro­tes­ta de los ayun­ta­mien­tos (todos los par­ti­dos a una) antes que las orga­ni­za­cio­nes femi­nis­tas y diver­sos colec­ti­vos popu­la­res, etc.? La res­pues­ta pare­ce evi­den­te. La man­dí­bu­la rota demues­tra con el ejem­plo quien es el que man­da aquí. «Enca­be­zar» las denun­cias de las vio­la­cio­nes y el aco­so sexual, no es que les sal­ga gra­tis, sino que les da rédi­to. Mien­tras, ocul­tan de un lado, la cul­tu­ra y domi­na­ción patriar­cal y el ver­da­de­ro plan­tea­mien­to para aca­bar con ellas y, de otro, los acu­cian­tes pro­ble­mas que tie­ne el pue­blo tra­ba­ja­dor vas­co en gene­ral y la cla­se obre­ra en par­ti­cu­lar.

Y si a esta chi­ca el pelo­ta­zo le hubie­ra gol­pea­do en la sien en vez de en la man­dí­bu­la (cues­tión de muy pocos cen­tí­me­tros) ¿qué hubie­ra pasa­do? Que ten­dría­mos otro ase­si­na­to por «una actua­ción pro­por­cio­na­da». Y nos pre­gun­ta­mos, tenien­do las fies­tas de Bil­bao en cier­nes, ¿qué hubie­ra hecho la cla­se polí­ti­ca ofi­cial y sis­té­mi­ca? Y sobre todo, ¿qué hubié­ra­mos hecho otros y otras? Tenien­do tan cer­ca el lla­ma­do G‑7, ¿y si ocu­rre?

Tene­mos dere­cho a opi­nar, a movi­li­zar­nos, a defen­der nues­tras ideas, en pocas pala­bras, tene­mos dere­cho a defen­der­nos y tene­mos dere­cho a luchar. Los que no esta­mos ali­nea­dos con la filo­so­fía del capi­tal y la bur­gue­sía cla­sis­ta, tram­po­sa, egoís­ta, inso­li­da­ria, indi­vi­dua­lis­ta e inhu­ma­na, no tene­mos dere­cho a dejar pasar situa­cio­nes como esta.

Men­cio­na­mos esta situa­ción en con­cre­to por su cla­ra visua­li­za­ción y con la inten­ción de sacu­dir nues­tras con­cien­cias y nues­tras con­tra­dic­cio­nes. Para ter­mi­nar, una doble con­sig­na de ayer y de hoy:

¡QUE SE VAYAN!
¡DISOLUCIÓN CUERPOS REPRESIVOS!

9 de agos­to de 2019

Jon Iurre­ba­so Atutxa

Artikulua gustoko al duzu? / ¿Te ha gustado este artículo?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter

Leave a comment

One Response

Iruzkina idatzi / Deja un comentario

A %d blogueros les gusta esto: