Merezitako omenaldia /​Homenaje merecido

[EUS]

Azken egu­no­tan hain­bat pre­so poli­ti­ko­ri kar­tze­la­tik irte­tean haien herrie­tan eman­da­ko ongi eto­rri beroen hari­ra, zala­par­ta bizian hasi dira bake­za­le fal­tsu ezber­di­nak eta «bik­ti­men» era­kun­de neo-faxis­tak. Lehe­nen­goek ongi eto­rria giro pri­ba­tuan egi­te­ko deia egin dute, eta bes­teek ema­tea debe­katzea eska­tu, eki­tal­di horie­tan bik­ti­men memo­ria irain­tzen ari dire­la­koan. Mili­tan­te poli­ti­koak publi­ko­ki irain­tzen dituz­ten ber­be­rek harre­ra pri­ba­tuak eskatzen dituz­te orain.

Honen atzean bene­tan dagoe­na, ordea, ira­ga­na­ren mani­pu­la­zioa­ren bitar­tez etor­ki­zu­na bal­din­tzatze­ko nahia da, eta hori alde iraul­tzai­lea umi­liatze­tik pasatzen da. Bes­te­la, ez luke­te beti gai­ne­tik pasa­ko «bik­ti­ma» horie­ta­ko asko, bik­ti­ma baino lehe­na­go, borre­ro ere izan dire­la.

Bes­te­tik, pre­so horie­ta­ko gehie­nek, kar­tze­la­ko tor­tu­ra kro­ni­koaz gain, iso­la­men­du gale­rie­tan bizitzea daka­rre­na bar­ne, tor­tu­ra basa­tiak pai­ra­tu dituz­te komi­sa­rie­tan. Noren esku­tik eta ongi eto­rri hauen­ga­tik irain­du­ta sen­ti­tu diren «bik­ti­ma» horie­ta­ko batzuen­gan­dik hain zuzen ere, eus­kal mili­tan­teen erail­ke­tak txa­lotzen, babes­ten, gau­zatzen, era­ba­kitzen edo­ta agin­tzen zituz­ten (eta dituz­ten) horien­gan­dik.

Hegoa­fri­ka, Irlan­da eta Kolon­bia­ra asi­mi­la­zioa era­man duten inpe­ria­lis­moa­ren txotxon­gi­loen esku­tik Eus­kal Herri­ra erre­ze­ta ber­be­ra eka­rri dute­nek, esa­ten digu­te zelan egin behar die­gun harre­ra guta­rrei, ustez­ko elkar­bi­zitza baten ize­nean. Jato­rriz­ko bio­len­tzia­ren aur­ka borro­katzea­ri bio­len­tzia deitzen dio­te­nek, bene­tan egi­ten dute­na bio­len­tzia­ri aur­pe­gia zuritzea da. Argi dago haien bakea eta gurea ez dire­la ber­be­ra.

Haien hel­bu­rua ez da ezein bik­ti­ma­ren memo­ria eta duin­ta­su­na gor­detzea, bai­zik eta egun­go egoe­ra bere horre­tan man­ten­tzea, lan­gi­le­ria zapal­du­ta eta Eus­kal Herria­ren esku­bi­de nazio­na­lak urra­tu­ta gutxien­go baten mese­de­tan. Horre­ta­ra­ko ezin­bes­te­koa dute bake bur­ge­sa­ren kon­tzep­tua defen­datzea, bio­len­tzia estruk­tu­ra­la­ren aurrean mutu eta iraul­tzai­lea­ren-defen­tsi­boa­ren aurrean kexu.

Bake­za­le fal­tsu haue­ta­ko bakar batek ere ez du txin­tik esan aste­bu­ru hone­tan ber­tan hiru gaz­tek sala­tu­ta­ko jazar­pen poli­zia­la­ren hari­ra. Dagoe­ne­ko ETA ez da exis­titzen bai­na beka­tu ori­gi­na­la den bio­len­tzia estruk­tu­ra­la bai. Eta hori­xe da kos­ka, bio­len­tzia hori sis­te­mak ezar­tzen dituen para­me­troe­ta­tik kan­po mugitzen den oro­ren aur­ka era­bil­tzen dute­la, borro­ka egin nahi duen oro­ren aur­ka. Borro­ka egi­te­ko dugun esku­bi­dea eta zile­gi­ta­su­na defen­datzea tokatzen da, eta hori gehien eman dute­nei mere­zi­ta­ko ome­nal­dia ema­nez ere egi­ten da. Ongi eto­rri etsaia­ren atza­pa­rre­tan tin­ko eta duin man­ten­du diren guz­tiei. Borro­ka­ren bide­tik lor­tu­ko dugu aska­ta­su­na.

2019ko uztai­la­ren 30ean

Sen­doa Jura­do Gar­cia

, Amnis­tia­ren alde­ko mili­tan­tea

[EU]

Duran­te los últi­mos días y al hilo de los reci­bi­mien­tos dados a varios pre­sos polí­ti­cos en sus pue­blos tras su sali­da de pri­sión, los dis­tin­tos fal­sos paci­fis­tas y las orga­ni­za­cio­nes neo-fas­cis­tas de «víc­ti­mas» han comen­za­do a meter escán­da­lo. Los pri­me­ros han hecho un lla­ma­mien­to a hacer los reci­bi­mien­tos en un ambien­te pri­va­do, y los otros han pedi­do que se prohí­ban bajo el argu­men­to de que son una ofen­sa a la memo­ria de las víc­ti­mas. Los mis­mos que insul­tan públi­ca­men­te a los pre­sos y a las pre­sas, piden aho­ra que se les hagan reci­bi­mien­tos pri­va­dos.

Lo que hay detrás de esto es, en reali­dad, un inten­to por con­di­cio­nar el futu­ro por medio de la mani­pu­la­ción del pasa­do, y eso pasa por humi­llar a la par­te revo­lu­cio­na­ria. De lo con­tra­rio no pasa­rían siem­pre de sos­la­yo el hecho de que muchas de esas «víc­ti­mas», antes que víc­ti­mas, tam­bién han sido ver­du­gos.

Hay que sumar que la mayo­ría de esos pre­sos y esas pre­sas han sufri­do, ade­más de la tor­tu­ra cró­ni­ca de la cár­cel, inclui­da la que supo­ne vivir en las gale­rías de ais­la­mien­to, las sal­va­jes tor­tu­ras de comi­sa­ría. Y las han sufri­do pre­ci­sa­men­te a manos de algu­nas de esas «víc­ti­mas» que se han sen­ti­do ofen­di­das por estos reci­bi­mien­tos, a manos de esos que aplau­dían, apo­ya­ban, lle­va­ban a cabo, deci­dían u orde­na­ban (y lo siguen hacien­do) los ase­si­na­tos de mili­tan­tes vas­cos.

Los mis­mos que han traí­do la rece­ta de la asi­mi­la­ción a Eus­kal Herria de la mano de las mario­ne­tas del impe­ria­lis­mo que tam­bién han actua­do en Sudá­fri­ca, Irlan­da y Colom­bia, nos dicen cómo tene­mos que reci­bir a los nues­tros, y lo hacen en nom­bre de una supues­ta con­vi­ven­cia. Los que lla­man vio­len­cia a luchar con­tra la pri­me­ra de las vio­len­cias, lo que en reali­dad hacen es un lava­do de cara de dicha vio­len­cia. Esta cla­ro que su paz y la nues­tra no son la mis­ma.

Su obje­ti­vo no es guar­dar la memo­ria y la dig­ni­dad de nin­gu­na víc­ti­ma, sino man­te­ner la situa­ción actual tal y como está, con la cla­se tra­ba­ja­do­ra piso­tea­da y con los dere­chos nacio­na­les de Eus­kal Herria vul­ne­ra­dos en favor de una mino­ría. Para eso les resul­ta impres­cin­di­ble defen­der el con­cep­to bur­gués de paz, mudos ante la vio­len­cia estruc­tu­ral y que­jo­sos ante la revo­lu­cio­na­ria-defen­si­va.

Ni uno solo de estos fal­sos paci­fis­tas ha dicho ni mu ante el aco­so poli­cial denun­cia­do este fin de sema­na por tres jóve­nes. Ya no exis­te ETA pero sí la vio­len­cia estruc­tu­ral, que es el peca­do ori­gi­nal. Y ahí está la cla­ve, que uti­li­zan esa vio­len­cia con­tra todo aquel que se mue­va fue­ra de los pará­me­tros esta­ble­ci­dos por el sis­te­ma, con­tra todo aquel que quie­ra luchar. Toca defen­der nues­tro dere­cho a luchar y su legi­ti­mi­dad, y eso tam­bién se hace dan­do un mere­ci­do home­na­je a quie­nes más han dado. Buen regre­so a todos y todas las que se han man­te­ni­do fir­mes y dig­nas en las garras del enemi­go. La liber­tad la con­se­gui­re­mos por medio de la lucha.

30 de julio de 2019

Sen­doa Jura­do Gar­cía, mili­tan­te pro amnis­tía

Artikulua gustoko al duzu? / ¿Te ha gustado este artículo?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter

Leave a comment

One Response

Iruzkina idatzi / Deja un comentario

A %d blogueros les gusta esto: