Kar­tze­la­rien gre­ba­ren aurrean /​Ante la huel­ga de car­ce­le­ros

[EUS]

Espai­nia­ko kar­tze­la­riek aza­roa­ren 17tik 20ra bitar­tean dei­tu­ta­ko gre­ba­ren aurrean, Amnis­tia­ren Alde­ko eta Erre­pre­sioa­ren Aur­ka­ko Mugi­men­duak hona­koa adie­ra­zi nahi du:

Gre­ba honen ondo­rioz, espai­niar Esta­tuak bahi­tu­ta duen ezein pre­sok ez du ber­ma­tu­ta edu­ki­ko aste­bu­ru hone­tan seni­de edo lagu­nen bisi­ta jaso ahal iza­tea. Ez da kasua­la, gai­ne­ra, gre­ba hau aste­bu­ruan has­tea, izan ere sis­te­ma­ren txa­kur diren kar­tze­la­rien xedea bai­ta pre­soak bahi­tu gisa era­bil­tzea euren alda­rri­ka­pe­nak egi­te­ko. Era berean eta aurre­koe­tan beza­la, ospi­ta­le­ra­ko irtee­rak atze­ra­tuak izan­go dira pre­soen osa­su­na­ren kal­te­ra­ko, patio­ko orduek murriz­ke­tak izan­go dituz­te, eta, oro har, pre­soak are eta gehia­go zigor­tze­ko erre­min­ta bikai­na bila­ka­tu­ko dute gre­ba.

Komu­ni­ka­zio esku­bi­deei dago­kie­nez, gogo­ra deza­gun zein­tzuk diren pre­so poli­ti­koen bal­din­tzak: aste­ro, inter­be­ni­tu­ta dau­den bi esku­titz (kar­tze­la­ko zuzen­da­ritzak ira­kur­tzen ditu) bidal­tze­ko eta hel­tzen zaiz­kien bezain bes­te jasotze­ko (bai­ta ere inter­be­ni­tua) esku­bi­dea, nor­ma­lean hila­be­te bate­ko epeaz, legeak 15 egu­nez atxi­ki dai­tez­kee­la dioen arren; astean bost minu­tu­ko zor­tzi dei egi­te­ko esku­bi­dea (inter­be­ni­tu­ta); astean 40 minu­tu­ko bisi­ta bat jasotze­ko esku­bi­dea (inter­be­ni­tu­ta eta kris­tal batek bana­tu­ta); hilean ordu eta erdi­ko aurrez aurre­ko bisi­ta fami­liar bat (inter­be­ni­tu­ta) eta biko­te­ki­dea iza­nez gero aurrez aurre­ko bisi­ta inti­mo bat (azken hau, sal­bues­pen moduan, inter­be­ni­tu gabe) edu­kitze­ko esku­bi­dea.

Lan­gi­le borro­kaz mozo­rro­tu­ta­ko gre­ba hone­tan kar­tze­la­riek sol­da­ta igoe­ra eskatzen dute, bai­na batez ere neu­rri erre­pre­si­boen gogor­tzea eka­rri­ko lukeen iaz onar­tu­ta­ko pro­to­ko­lo bat prak­ti­kan jar­tzea, kar­tze­la­riak Auto­ri­ta­te Publi­ko bihur­tuz eta lesioen par­te­rik aur­kez­tu gabe ere kar­tze­la­ria­ren ber­tsioa ain­tzat har­tu­ko lukee­na pre­so batek era­so egin die­la sala­tu­ko balu­te.

Euren alda­rri­ka­pe­nak egi­te­ko orduan, kar­tze­la­riek eten­ga­be aipatzen dituz­te pre­soen par­tez jasotzen dituz­ten era­soak eta hauen aurrean sufritzen duten babes­ga­be­ta­su­na. Errea­li­ta­tea, ordea, oso bes­te­la­koa da, izan ere pre­soen kon­tra­ko era­soak eten­ga­beak bai­ti­ra kar­tze­la­rien alde­tik: jipoiak, esku­bi­deei dagoz­kien arauen betetze eza, asis­ten­tzia medi­ku eza, iso­la­men­du modu­luak, umi­lia­zioak, irai­nak eta abar luze bat dira egu­ne­ro­ko kon­tu Espai­nia­ko kar­tze­le­tan, tele­bis­tan luxuz­ko hote­lak bai­li­ran aur­kez­ten diz­ki­gu­ten zulo beltz horie­tan. Hau guz­tia, harre­siek eta espetxe zain­tza­ko epai­leek kar­tze­la­riei eskain­tzen die­ten zigor­ga­be­ta­su­na­re­kin.

Ez deza­gun ahaz­tu kar­tze­la (eta ondo­rioz kar­tze­la­riak ere) lan­gi­le­ria­ren bizi bal­din­tzak zapal­tzen dituen sis­te­ma kapi­ta­lis­ta­ren zuta­be nagu­sie­ta­ko bat dela eta, hor­taz, ez ditu­gu­la lan­gi­letzat har­tzen bes­teei aska­ta­su­na lapur­tzeaz bizi diren horiek. Kar­tze­le­tan, sal­bues­pe­nak sal­bues­pen, lan­gi­le pobreak eta mili­tan­te poli­ti­koak baino ez dituz­te gil­tza­pe­ratzen, eta kar­tze­la­riak kar­tze­len jabeen txa­ku­rrak baino ez dira.

Gure elkar­ta­sun osoa sin­di­ka­tu erreak­zio­na­rioen gre­ba honen ondo­rioak pai­ra­tu­ko dituz­ten pre­so eta seni­de guz­tiei.

Eus­kal Herria, 2018ko aza­roa­ren 14a

Amnis­tia­ren Alde­ko eta Erre­pre­sioa­ren Aur­ka­ko Mugi­men­dua

[ES]

Ante la huel­ga con­vo­ca­da por los car­ce­le­ros espa­ño­les entre los días 17 y 20 de noviem­bre, el Movi­mien­to Pro Amnis­tía y Con­tra la Repre­sión quie­re expre­sar lo siguien­te:

Como con­se­cuen­cia de esta huel­ga, este fin de sema­na no habrá presx que ten­ga garan­ti­za­do poder ser visi­tadx por fami­lia­res o amigxs. No es casual, ade­más, que esta huel­ga comien­ce en fin de sema­na, ya que el obje­ti­vo de estos car­ce­le­ros perros del sis­te­ma es el de uti­li­zar a lxs presxs como rehe­nes para hacer sus rei­vin­di­ca­cio­nes. Asi­mis­mo y como en ante­rio­res veces, las sali­das al hos­pi­tal serán retra­sa­das en detri­men­to de la salud de lxs presxs, las horas de patio se verán redu­ci­das y, en gene­ral, con­ver­ti­rán la huel­ga en una herra­mien­ta per­fec­ta para cas­ti­garlxs aún más.

En lo que res­pec­ta a los dere­chos de comu­ni­ca­ción, hay que recor­dar cua­les son las con­di­cio­nes de lxs presxs polí­ticxs: dere­cho al envío de dos car­tas sema­na­les y a la recep­ción de cuan­tas les lle­guen, todas ellas inter­ve­ni­das (son leí­das por la direc­ción de la cár­cel), nor­mal­men­te por un pla­zo de alre­de­dor de un mes a pesar de que la ley dice que el tiem­po máxi­mo de inter­ven­ción es de 15 días; dere­cho a ocho lla­ma­das de cin­co minu­tos cada sema­na (inter­ve­ni­das); dere­cho a reci­bir una visi­ta sema­nal de 40 minu­tos (inter­ve­ni­da y con un cris­tal en medio); dere­cho a un vis a vis fami­liar de hora y media cada mes (inter­ve­ni­do) y, en caso de tener pare­ja, un vis a vis ínti­mo (este últi­mo y como excep­ción, sin inter­ve­nir).

En esta huel­ga camu­fla­da de lucha obre­ra, los car­ce­le­ros deman­dan una subi­da sala­rial pero, sobre todo, deman­dan poner en prác­ti­ca un pro­to­co­lo apro­ba­do el pasa­do año que les con­vier­te en Auto­ri­dad Públi­ca y que daría por bue­na la ver­sión de los car­ce­le­ros que denun­cia­ran haber sufri­do agre­sio­nes por par­te de presxs, aún cuan­do no pre­sen­ta­ran par­te de lesio­nes.

A la hora de hacer sus rei­vin­di­ca­cio­nes, los car­ce­le­ros citan de mane­ra cons­tan­te los ata­ques que sufren por par­te de lxs presxs y la situa­ción de des­am­pa­ro que pade­cen. Sin embar­go, la reali­dad es muy dife­ren­te y son lxs presxs lxs que sufren cons­tan­tes ata­ques: pali­zas, incum­pli­mien­to de las nor­mas que hacen refe­ren­cia a dere­chos, fal­ta de asis­ten­cia médi­ca, módu­los de ais­la­mien­to, humi­lla­cio­nes, insul­tos y un lar­go etcé­te­ra son el pan de cada día en las cár­ce­les espa­ño­las, esos agu­je­ros negros que en las tele­vi­sio­nes nos pre­sen­tan como hote­les de lujo. Todo esto con la impu­ni­dad que los muros y los jue­ces de vigi­lan­cia peni­ten­cia­ria ofre­cen a los car­ce­le­ros.

No olvi­de­mos que la cár­cel (y por lo tan­to tam­bién los car­ce­le­ros) es uno de los pila­res fun­da­men­ta­les de este sis­te­ma capi­ta­lis­ta que piso­tea las con­di­cio­nes de vida de la cla­se tra­ba­ja­do­ra y que, por ello, no con­si­de­ra­mos tra­ba­ja­do­res a quie­nes viven de robar la liber­tad al res­to. En las cár­ce­les, excep­cio­nes apar­te, solo encie­rran a tra­ba­ja­dorxs pobres y a mili­tan­tes polí­ticxs, y los car­ce­le­ros no son más que los perros de los due­ños de las pri­sio­nes.

Toda nues­tra soli­da­ri­dad a todxs lxs presxs y fami­lia­res que sufri­rán las con­se­cuen­cias de esta huel­ga de sin­di­ca­tos reac­cio­na­rios.

En Eus­kal Herria, a 14 de noviem­bre de 2018

Movi­mien­to Pro Amnis­tía y Con­tra la Repre­sión

Artikulua gustoko al duzu? / ¿Te ha gustado este artículo?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *