Movi­mien­to Pro Amnis­tía: «hemos mos­tra­do nues­tra dis­po­si­ción para que [email protected] kides no se que­den sin cober­tu­ra polí­ti­ca y asis­ten­cial»

Estas últi­mas sema­nas hemos sabi­do que a algu­nos pre­sos polí­ti­cos vas­cos se les había reti­ra­do la cober­tu­ra polí­ti­ca y jurí­di­ca. Ante esta situa­ción, el Movi­mien­to Pro Amnis­tía y Con­tra la Repre­sión quie­re mani­fes­tar lo siguien­te:

Ha pasa­do medio año des­de que ante un com­pro­mi­so adqui­ri­do por nues­tro movi­mien­to se nos acu­só de que­rer rom­per el EPPK. El com­pro­mi­so era el siguien­te:

…pue­den dar­se casos en los que [email protected] [email protected] se que­den sin asis­ten­cia. (…) En esos casos hemos mos­tra­do nues­tra dis­po­si­ción para que [email protected] kides no se que­den sin cober­tu­ra polí­ti­ca y asis­ten­cial.

Para algu­nos se con­vir­tió en la excu­sa per­fec­ta para, uti­li­zan­do esta afir­ma­ción, ata­car a nues­tro movi­mien­to e inten­tar aca­bar con él. Si bien esta juga­da no con­si­guió dete­ner el ascen­so del movi­mien­to, tene­mos que reco­no­cer que el daño cau­sa­do ralen­ti­zó su cre­ci­mien­to.

Han pasa­do los meses y ha ocu­rri­do aque­llo que avi­sa­mos que podía ocu­rrir. Es la pri­me­ra oca­sión en la que se reti­ra la cober­tu­ra polí­ti­ca y asis­ten­cial a pre­sos polí­ti­cos por mani­fes­tar que se man­ten­drán en acti­tu­des de dig­ni­dad. Es la pri­me­ra vez que, por man­te­ner la acti­tud fir­me que les lle­vó a la cár­cel, se inten­ta reti­rar la cober­tu­ra social a pre­sos polí­ti­cos.

El año pasa­do supi­mos de un secre­to a voces lle­ga­do a las cár­ce­les: en poco tiem­po [email protected] compañ[email protected] serían expul­sa­dos del EPPK por no com­par­tir la nue­va estra­te­gia. Al poco tiem­po y cons­cien­tes de la con­mo­ción que podía supo­ner una deci­sión así, comen­za­ron a bus­car un cul­pa­ble y ese ha sido, ni más menos, el sam­be­ni­to que le han que­ri­do col­gar al Movi­mien­to Pro Amnis­tía y Con­tra la Repre­sión.

La reali­dad, sin embar­go, es otra. Nues­tro Movi­mien­to pre­veía este esce­na­rio y por ello adqui­rió el com­pro­mi­so de no dejar por el camino a nin­gún lucha­dor ni lucha­do­ra. Ante esta situa­ción, el Movi­mien­to Pro Amnis­tía y Con­tra la Repre­sión quie­re anun­ciar a Eus­kal Herria que garan­ti­za­rá la cober­tu­ra polí­ti­ca, huma­na y asis­ten­cial a estos com­pa­ñe­ros. Se dice que el tiem­po pone a cada cual en su sitio y en este caso el dicho se está cum­plien­do. Estos hechos no hacen más que refor­zar nues­tra pos­tu­ra y reafir­mar la nece­si­dad de la exis­ten­cia de este movi­mien­to. Jo ta ke ira­ba­zi arte!

En Eus­kal Herria, a 18 de junio de 2016.

Artikulua gustoko al duzu? / ¿Te ha gustado este artículo?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter

6 respuestas

  1. Creo que es intere­san­te copiar aquí algu­nos párra­fos del docu­men­to de Aska­ta­su­na­ren Bidean. Pien­so que dejan cla­ro por qué no pue­den con­vi­vir en las mis­mas estruc­tu­ras oga­ni­za­ti­vas dos líneas polí­ti­cas total­men­te con­tra­dic­to­rias que res­pon­den a dos estra­te­gias con­tra­pues­tas, la una reformista/​oportunista, la otra aber­tza­le y socia­lis­ta revo­lu­cio­na­ria. A lar­go pla­zo, esto es algo total­men­te impo­si­ble.

    «Estas dos filo­so­fías, for­mas de hablar y ter­mi­no­lo­gías, por un lado la refor­mis­ta y opor­tu­nis­ta, y por otro la aber­tza­le socia­lis­ta revo­lu­cio­na­ria, cho­can fron­tal­men­te todos los días de for­ma cla­ra e inevi­ta­ble, tan­to en la prác­ti­ca como en la teo­ría. La uni­dad es impo­si­ble cuan­do en el mis­mo movi­mien­to exis­ten estra­te­gias total­men­te con­tra­pues­tas y líneas polí­ti­cas abso­lu­ta­men­te anta­gó­ni­cas. Algu­nos y algu­nas se quie­ren inte­grar en el jue­go, nor­mas e ins­ti­tu­cio­nes del sis­te­ma capi­ta­lis­ta espa­ñol y fran­cés, otros y otras, por el con­tra­rio, que­re­mos des­truir y hacer añi­cos el sis­te­ma de raíz, para poder cons­truir una Eus­kal Herria eus­kal­dun, inde­pen­dien­te, reuni­fi­ca­da y socia­lis­ta. En cri­sis estra­té­gi­cas tan gra­ves como ésta, los jue­gos de mayoría/​minoría nun­ca han fun­cio­na­do. Jamás.

    En la bata­lla teó­ri­ca, ideo­ló­gi­ca y socio­po­lí­ti­ca en torno a la Amnis­tía se reve­la, de modo para­dig­má­ti­co, el cho­que fron­tal entre las dos estra­te­gias. Los y las refor­mis­tas deja­ron de lado la Amnis­tía al prin­ci­pio, por­que con­si­de­ra­ban, en sus esque­mas pre­ten­di­da­men­te rea­lis­tas, mode­ra­dos e ins­ti­tu­cio­na­lis­tas, que la rup­tu­ra real­men­te demo­crá­ti­ca con el régi­men neo­fran­quis­ta del 78 que supo­nía y aca­rrea­ba la Amnis­tía Total era impo­si­ble. En con­se­cuen­cia, comen­za­ron a tran­si­tar por vías posi­bi­lis­tas, apo­yan­do sali­das indi­vi­dua­les y obli­gan­do cons­tan­te­men­te al EPPK a acep­tar la lega­li­dad des­truc­to­ra de los esta­dos opre­so­res, pen­san­do así que las dos oli­gar­quías ablan­da­rían siquie­ra un poco su polí­ti­ca ase­si­na y cri­mi­nal con­tra los y las pre­sas y refu­gia­das vas­cas. Mise­ria del posi­bi­lis­mo, por­que por ese camino has­ta las más peque­ñas mejo­ras se hacen impo­si­bles, ya que los enemi­gos se sien­ten fuer­tes y ven­ce­do­res. El ejem­plo, la diná­mi­ca de la soka­ti­ra: si dejas de tirar…»

    Esto supo­ne que los y las mili­tan­tes aber­tza­les y revo­lu­cio­na­rios pre­sas que hoy en día con­for­man el EPPK, tar­de o tem­prano van a tener que defi­nir­se en torno a estas dos estra­te­gias y líneas polí­ti­cas. O lucha por la Amnis­tía, a favor de la rup­tu­ra demo­crá­ti­ca con el neo­fran­quis­mo y la II Res­tau­ra­ción Monar­qui­ca, por la la Repú­bli­ca Vas­ca, la Inde­pen­den­cia y el Socia­lis­mo, la Reuni­fi­ca­ción y la Reeus­kal­du­ni­za­ción, o, por el con­tra­rio, acep­ta­ción de la legis­la­ción peni­ten­cia­ria del régi­men del 78 y de todo lo que con­lle­va. No hay tér­mino medio.

    Es evi­den­tes que los refor­mis­tas inten­ta­rán macha­car a los pre­sos y pre­sas revo­lu­cio­na­rias vas­cas con­se­cuen­tes, como en su día hicie­ron Eus­ka­di­ko Ezke­rra y el PNV/​EA. ¿Os acor­dáis de Ban­drés y Azká­rra­ga? No pue­den per­mi­tir que un gran núme­ro de mili­tan­tes inde­pen­den­tis­tas revo­lu­cio­na­rios man­ten­gan la dig­ni­dad de la lucha en las cár­ce­les y se nie­guen a pasar por lar hor­cas cau­di­nas del las leyes peni­ten­cia­rias espa­ño­las y fran­ce­sas. Ese ejem­plo es fatal para la Izquier­da Aber­tza­le refor­mis­ta. Por­que un hecho vale más que mil pala­bras.

    Así que me soli­da­ri­zo total­men­te con el Movi­mien­to por la Amnis­tía y con­tra la Repre­sión. Que cada pre­so polí­ti­co vas­co eli­ja el camino que con­si­de­re más correc­to. Mi apo­yo total con los mili­tan­tes que eli­jan seguir fie­les al MLNV y sus plan­tea­mien­tos inde­pen­dem­tis­tas y socia­lis­tas revo­lu­cio­na­rios, y se nie­guen a acep­tar la legis­la­ción peni­ten­cia­ria que sólo bus­ca un obje­ti­vo: su des­truc­ción como mili­tan­tes revo­lu­cio­na­rios vas­cos y la derro­ta polí­ti­ca, orga­ni­za­ti­va e ideo­ló­gi­ca de nues­tros más de 50 años de lucha. Más de 50 años de lucha en favor de la Revo­lu­ción Vas­ca.

    1. Ikus­ga­rria, zure «sakon­ta­su­na», eta zure eske­ma men­tal mani­keoa ere jarraitzen dut, aspal­di xama­rre­tik. Zure abu­ruz, Zutik Eus­kal Herria ponen­tzia eta Altsa­su­ko age­rral­dian dira bizi dugun ihar­due­ra poli­ti­ko guz­tia­ren akatsen iturburua.….Non zeun­den zu lehenago?.Zertan zen­bil­tzan lehenago?.Zein da garai horre­tan egi­ten zenuen kri­ti­ka edo autokritika?.Egoeraren azter­ke­ta kritikoa?.….Ulertuko zin­tu­dan zie­gen mugak sor­tzen duen dis­tor­zioak era­gin­da­koa balitz zure ana­li­sia ( nire mires­pe­ne­ko per­tso­noi napar zora­ga­rri batek esa­ten zuen » ken­du ieza­da­zue mikroa, ez zare­te ohar­tzen patio­tik nato­rre­la»?), bai­na arin­ki eta nabar­men mani­keo­ki ari zara baz­te­rrak nahaz­ten.

      Behin eta berriz ( eztia­re­na ea ira­ku­rri dizut) ari zara ezta­bai­da ter­mino poli­koe­tan koka­tu behar dela esa­ten, eta eten­ga­be ezta­bai­da poli­ti­koe­tan zure­kin bat ez dato­rre­na irain­tzen ari zara,.…Ez dut esan­go
      irain­du ez zai­tu­la­ko barre­ne­tik ate­ratzen zai­da­na,.

      1. Nire baliz­ko sakon­ta­su­naz edo­ta axal­ke­riaz zeu­re iritziak ema­tea bizi­ki bai­ko­rra da gaur egun, Ezker Aber­tza­le erre­for­mis­tak ezta­bai­da poli­ti­ko estra­te­gi­koa egi­tea­ri uko egi­ten jarraitzen bai­tu. Lehen indar­tsu eta hege­mo­ni­ko sen­titzen zire­la­kotz («bi blo­ge­ro eta lau ero»), eta orain gero eta urdu­ria­go dau­de­la­kotz, ber­tzeak ber­tze SOR­TU­ko zuzen­da­ritza OSOA, urte haue­tan deri­ba opor­tu­nis­ta bur­di­naz­ko eskuz aurre­ra era­man duen frak­zioa etxe­rat joa­nen dela­kotz. Uztai­la­ren 2an, hain zuzen. Beraz, hone­taz guz­tiaz hitz egi­tea, nire jarre­rez eta nire iritziez bar­ne, erre­for­mis­tek bilatzen duten ixil­ke­ria baino hobea da. Ixil­ke­ria pro­gra­ma­tu horren aur­ka­ko ekin­tza da, pre­zes­ki.

        Mani­keoa nai­ze­la? Bali­te­ke, ez dakit.„ Daki­da­na da anti­ka­pi­ta­lis­ta eta antin­pe­ria­lis­ta nai­ze­la, inde­pen­den­tis­ta eta komu­nis­ta eus­kal­du­na, eta Esta­tu Batue­ta­ko sena­ta­ri baten prin­tzi­pioak onar­tzea ezta­bai­da estra­te­gi­ko baten erdian ez zitzai­dan bat ere gus­ta­tu. Hori mani­keoa iza­tea dela? Iritziak libre, bai­nan mani­keis­moa ez ote da «Zutik Eus­kal Herria» ponen­tzia onar­tu behar iza­tea derri­go­rrez «ABIAN» pro­ze­suan par­te har­tu ahal iza­te­ko? SOR­TU­ko ele­du­nek era­ba­kitzea nor den ezker aber­tza­le­koa eta nor ez agi­ri honen ara­be­ra zer da? Hori ez bada mani­keis­moa…

        Ezta­bai­da poli­ti­koa denez, eta ez per­tso­na­la, hona hemen infor­ma­zioa, Mit­chell prin­tzi­pioak zer diren:

        «Mit­chell Prin­tzi­pioak Wikipedia(e)tik

        Mit­chell Prin­tzi­pioak Irlan­da eta Bri­tai­nia Han­di­ko gober­nuek eta Ipar Irlan­da­ko alder­diek onar­tu­ta­ko oina­rriz­ko sei arau dira. Prin­tzi­pio hauek Ipar Irlan­da­ren ingu­ru­ko nego­zia­zio pro­ze­suan par­te har­tze­ko oina­rriak izan ziren. Ize­na Geor­ge Mit­chell Ame­ri­ke­ta­ko Esta­tu Batue­ta­ko sena­ta­riak pro­po­sa­tu zitue­la­ko eman zitzaion. Nego­zia­zioe­tan par­te har­tu nahi zuten guz­tiek hona­koa bete­ko zute­la argi utzi behar zuten: Gataz­ka poli­ti­koak kon­pon­tze­ko bide baketsu eta demo­kra­ti­koak baino ez era­bil­tzea

        Tal­de para­mi­li­tar guz­tiak des­ar­matzea
        Desar­me hori komi­sio batek nahi due­nean ziur­ta­tu behar due­la­re­kin ados ego­tea
        Euren kabuz inda­rra era­bil­tzea­ri uko egi­tea eta bes­teek era­bil­tzen badu­te aur­ka ego­tea eta alder­di guz­tien arte­ko nego­zia­zioakc horre­la bul­tzatzea
        Alder­di guz­tien arte­ko nego­zia­ke­taz lor­tu­ri­koa bul­tzatzea eta cba­ka­rrik bide demo­kra­ti­ko eta baketsuak era­bil­tzea ados­ta­su­nean ez
        dau­den pun­tuak aldatze­ko
        Zigo­rrez­ko erail­ke­ta eta kol­peak gel­di­tu eta horiek gel­ditze­ko bideak har­tzea.

        Sinn Féin alder­diak hau onar­tu zue­nean kri­ti­ka larriak jaso zituen bes­te erre­pu­bli­kar batzuen alde­tik eta bana­ke­tak egon ziren alder­dia­ren barruan, nahiz eta gehien­go zaba­lak Sinn Féi­nen eta Mugi­men­du Erre­pu­bli­ka­rra­ren barruan jarrai­tu zuen.

        Eus­kal Herrian : 2009ko aza­roa­ren 14an Ezker Aber­tza­leak, Altsa­sun (Nafa­rroa) egi­ni­ko age­rral­di batean, Eus­kal Herri­ko gataz­ka modu horren bitar­tez kon­pon­du behar zela adie­ra­zi zuen. 2010eko ekai­na­ren 20an, Ezker Aber­tza­leak eta Eus­ko Alkar­ta­su­nak sina­tu­ta­ko Lor­tu Arte akor­dioan, «gataz­ka gain­ditze­ko tres­nak elka­rriz­ke­ta, nego­zia­zioa eta akor­dioa» zire­la nabar­men­du, eta Mit­chell prin­tzi­pioak gau­za­tu behar zire­la adie­ra­zi zuten.»

        Eta Mit­chell sena­ta­ria nor den. Espai­no­lez­ko labur­pe­na:

        «Geor­ge John Mit­chell, Jr., GBE (n. 20 de agos­to de 1933 en Water­vi­lle, Mai­ne) es el envia­do espe­cial esta­dou­ni­den­se al Orien­te Pró­xi­mo por la admi­nis­tra­ción Oba­ma. Miem­bro del Par­ti­do Demó­cra­ta de los Esta­dos Uni­dos, Mit­chell fue un sena­dor de los Esta­dos Uni­dos que ejer­ció como líder de la mayo­ría del Sena­do de 1989 a 1995. Mit­chell fue pre­si­den­te de The Walt Dis­ney Com­pany de mar­zo de 2004 has­ta enero de 2007 y fue direc­tor de la fir­ma de abo­ga­dos inter­na­cio­nal DLA Piper en el momen­to de su nom­bra­mien­to como envia­do espe­cial. Es rec­tor de la Uni­ver­si­dad de Queen en Bel­fast, Irlan­da del Nor­te, y fue el prin­ci­pal inves­ti­ga­dor en los Infor­mes Mit­chell.»

        Non nen­goen ni lehe­na­go? ENAMen mili­tatzen dut 1984az geroz­tik. ETA­ko mili­tan­tea izan nin­tzen. 1995 – 2003 urtee­tan pre­so izan nin­tzen Fran­tzian eta Espai­nian. Gaur egun Aska­ta­su­na­ren Bidean batza­rrean par­te har­tzen dut.

        Uste dut hone­kin eran­tzun dizu­da­la.

        Izan ongi!

        1. Ez dida­zu ezer­tan eran­tzun. Zeu­rea botatzen ari­tu zara.Funtsean gal­de­ra zehatza egin dizut.Zutik Eus­kal Herria txos­te­na eta Altsa­su­ko age­rral­dia jotzen ditu­zu bizin dugun egoe­ra eta ahu­le­zia­ren itur­bu­ru.

          Ordun arte, dena ondo egi­na, gri­na borro­ka­la­ria bete betean, inda­rrez ple­to­ri­ko genuen­den ezta?..

          Mit­chel prin­tzi­pioaz ari­tu zara…beste prin­tzi­pio bat azal­du­ko dizut: gau­za ber­di­nak egi­nez gero, emaitza ber­di­nak iza­ten dira.….

          Eta-ko mili­tan­te ohia omen, eta izu­ga­rriz­ko adje­ti­boak eta irai­nak botatzen ditu­zu orain­go ezker aber­tza­lea­ren estra­te­gia­ren aur­ka ( lehe­na­go­koa dena per­fek­toa diru­di) . Ez al dizu lotsa­rik ema­ten 3.000 pre­so eta erre­pre­sa­lia­tu ohik izen abi­ze­nez babes­tu­ta­ko estra­te­gia hain kol­dar gutxies­tea.

          Por zier­to, zure jarre­ra mani­keoa dela esan dut, eta ez makiabelikoa.Zure eran­tzu­na­ren logi­ka ( mani­ke­koan) hori uler­tu duzu­la diru­di eta.

          Edo­no­la, zuk MLNV eta ETAn mili­tan­tzen zenuen garai horie­tan, zue­ta­ko batzuk buru­za­gi ziren garai horie­tan, bada­kit nik nola tra­tatzen zuten disidentzia.…bapatean asan­blea­rio eta demo­kra­tak bihur­tu diren hainbatek.….Eztabaida polit­ti­koa omen denez, ez dut ize­nik aipa­tu­ko, bai­na hor doa mezua.…ez kexa­tu hainbeste…mesedez.

          1. Eran­tzu­nen dizut, Aitor:

            1.- SOR­TU­ren estra­te­gia era­bat erre­for­mis­ta, posi­bi­lis­ta eta liki­da­zio­nis­ta da, XXI men­de­ko Eus­ka­di­ko Ezke­rra zare­te, eta ber­din-ber­din buka­tu­ko duzue. Pro­ze­sua abia­tu­rik dago, eta gel­die­zi­na da. Logi­ka poli­ti­ko eta estruk­tu­ra­la da hori, ez sen­ti­men­duen gai­ne­ko inpre­sioa. Gero eta jen­de gehia­go ohar­tzen ari da horre­taz, Eus­kal Herrian eta Eus­kal Herri­tik kan­po.
            2.- Dena ez zen per­fek­tua lehen­go ENAMen, ezta hurrik eman ere, bai­nan etsaien aur­ka borro­katzen ginen, ez haien aitzi­nean belau­ni­katzen eta bar­ka­me­na eskatzen. Ez geni­tuen Eus­kal Iraul­tza­ren prin­tzi­pioak sal­tzen, lehan­go Ara­la­rrek egin zuen beza­la eta ondo­ren zuek. Ala Ara­la­rrek ez zuen arra­zoi­rik eta zuek bai? Ez al duzue GAUZA BERA egin? Orduan, zer­tan gara?
            3.- Ni ez naiz kexatzen, bai­zik eta salatzen dut zuen deri­ba opor­tu­nis­ta eta ins­ti­tu­zio­na­lis­ta. Zue­gan­dik ez dut deus ere espe­ro, deus ere nahi… Tra­ta­tu ni pla­zer duzuen beza­la, bortz axo­la…
            4.- Kez­katzen zai­tuz­ten kon­tu baka­rra emaitza elek­to­ra­lak dire­nez, ekai­na­ren 27an iku­si­ko duzue zuen estra­te­gia era­gin­ko­rra nola amaitzen den. Eta Men­de­bal­de­ko hau­tes­kun­deen emaitzak are txa­rra­goak iza­nen dira. Fini zare­te…
            5.- Uztai­la­ren 2an SOR­TU­ko zuzen­da­ritza OSOA etxe­rat joa­nen da. Oso ongi egin duten sei­na­le, non­bait…
            6.- Udaz­ke­nean, abia­tu­ko da Herri­tar bata­sun berria. Zuek egin eza­zue nahi duzue­na. Gu ENAM berre­rai­kitze­ra goaz.

          2. Azke­ne­koz, benetan,Oraingoz behin­tzat…
            azke­ne­koz
            Ez dut gehia­go Madri­de­ko CNI-.ri baz­ka gehia­go ema­te­ko asmorik,beraz, hone­kin nire azke­na.….

            .-1.- Zu eta ni arte­ko ezber­din­ta­su­na­ren oina­rria: zu zeuk esan duzu nik baino lehe­na­go .Zu ero­so zinen Zutik eus­kal herria eta Alta­su­ko age­ra­rriak adie­ra­zi zuen estra­te­gi alda­ke­ta baino lehen eta ni EZ.…Hori ere, ez bai­ta sen­ti­pe­na DATO obje­ti­boan oina­rri­tu­ta­koa bai­zik,.…

            .-2 Zutaz ez dugu ezer esan­go (ez dut esan­go), «El ladrón cree que todos son de su afición».…..Ados ez nagoen bide baten jarraitzai­lea zare­la baizik.…..Errespetuz, beti beza­la.,.» Que levan­te la mano..el de la pie­dra»

            .-3 · Ismoz bete­rik ( eta edu­kiz ustel) azal­tzen duzu zure egi­tas­moa ( komunista,ekologista,feminista ea) eta topi­ko irain­ga­rriz kri­ti­katzen ditu­zu bes­teak ( EE, Ara­la, Erre­for­mis­mo, liki­da­zio­mo ea.).…Edo azter­ke­ta pol­ti­koan kokatzen gara edo zure fami­lia­re­kin gogo­ra­tu­ko naiz.…tripetatik…(onatuko dida­zu ezta?)

            .-4. Ezta­bai­da pol­ti­koa era­man behar dela dio­zu han eta hemen, eta estal­ki per­tso­na­la duen eten­ga­be­ko kri­ti­ka hedatzen ditu­zu han eta hemen…ANONIMATOAN.…..

            .-5.Herritar batsu­na­ren jaiotza kon­tatzen digu­zu, udazkenerako.…..Aurreko age­rral­dia baino fres­koa­go ote? >Edo­no­la, ongi eto­rria, frans­ki­mo­ko erre­ke­teen iru­dia baino fres­koa­go duten eki­me­na izan dadi­la .…bizitza eman dugu, dema­gooen esku­tan uste­ko etorkizuna:Kritika guz­tia ongi eto­rria. Aurre­ra egi­te­ko por-fa…

            .-

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *