ETA en comu­ni­ca­do, con­fir­ma que esta dis­pues­ta a dar los pasos para favo­re­cer el cam­bio polí­ti­co

El comu­ni­ca­do que ETA ha remi­ti­do a GARA está diri­gi­do a la ciu­da­da­nía vas­ca y en él, ade­más de hacer un aná­li­sis de la situa­ción polí­ti­ca que vive Eus­kal Herria en los últi­mos tiem­pos, se inclu­ye una «decla­ra­ción» de sie­te pun­tos en la que, entre otras cues­tio­nes, la orga­ni­za­ción arma­da mues­tra su dis­po­si­ción a dar «los pasos que sean nece­sa­rios» para favo­re­cer el cam­bio polí­ti­co.

La «Decla­ra­ción de ETA» comien­za expre­san­do su res­pe­to a aque­llos agen­tes que, en los últi­mos meses, están inten­tan­do poner en mar­cha una nue­va diná­mi­ca a favor de Eus­kal Herria, en un con­tex­to mar­ca­do por «la dura situa­ción repre­si­va» y «la pre­sión polí­ti­co-mediá­ti­ca». Tam­bién tien­de la mano para cola­bo­rar con todos los agen­tes que asu­man que para «cons­truir un esce­na­rio demo­crá­ti­co que garan­ti­ce el futu­ro de Eus­kal Herria» es nece­sa­rio dar «pasos segu­ros» y adqui­rir «com­pro­mi­sos fir­mes».

Por ello, ETA hace un lla­ma­mien­to a todas las muje­res y hom­bres vas­cos para que, cada cual en su medi­da, «luchen a favor de Eus­kal Herria», ya que con­si­de­ra que «la acti­va­ción social» es «la prin­ci­pal garan­tía» para avan­zar en ese sen­ti­do.

«ETA, por su par­te, mani­fies­ta que está dis­pues­ta a dar los pasos nece­sa­rios en el camino del cam­bio polí­ti­co, en el espa­cio que le corres­pon­de», pro­si­gue en el cuar­to pun­to.

A con­ti­nua­ción, reite­ra su «volun­tad para resol­ver el con­flic­to» y aña­de que su deseo y su tarea con­sis­ten en alcan­zar «una for­mu­la­ción con­sen­sua­da» para que la ciu­da­da­nía vas­ca deci­da su futu­ro «sin nin­gún tipo de lími­tes ni inje­ren­cias» y «cons­truir sobre bases sóli­das el pro­ce­so demo­crá­ti­co» que con­lle­ve «las garan­tías» para que se pue­da lle­var a cabo ese ejer­ci­cio de deci­sión.

Tam­bién se reafir­ma en su acti­tud de «hablar al pue­blo con trans­pa­re­cien­cia y hones­ti­dad», lo que con­tra­po­ne a la «into­xi­ca­ción infor­ma­ti­va» que, a su jui­cio, «el Gobierno espa­ñol ha con­ver­ti­do en un impor­tan­te ins­tru­men­to polí­ti­co».

Por últi­mo, ETA se reafir­ma en «el com­pro­mi­so con Eus­kal Herria» que tomó hace 50 años, para ase­gu­rar que segui­rá «luchan­do fir­me­men­te por Eus­kal Herria». «No cesa­re­mos has­ta alcan­zar la liber­tad», con­clu­ye.

Fac­tor sico­ló­gi­co

En la pri­me­ra par­te del tex­to, ETA se cen­tra en ana­li­zar las for­mas y las con­se­cuen­cias de lo que vie­ne a deno­mi­nar «ata­que gene­ra­li­za­do e inten­so» que, según afir­ma en el segun­do párra­fo, el Gobierno espa­ñol ha des­en­ca­de­na­do con­tra Eus­kal Herria des­de que lle­vó el últi­mo pro­ce­so al fra­ca­so.

Res­pon­sa­bi­li­za al Eje­cu­ti­vo espa­ñol de haber «cerra­do la puer­ta a la opor­tu­ni­dad para una solu­ción demo­crá­ti­ca» y de «haber opta­do por exten­der a todos los ámbi­tos la nega­ción y por desa­rro­llar una ofen­si­va repre­si­va sin lími­tes».

La orga­ni­za­ción arma­da entien­de que la izquier­da aber­tza­le es el obje­ti­vo de esa ofen­si­va por­que «hace trein­ta años con­si­guió que fue­ra impo­si­ble la asi­mi­la­ción de Eus­kal Herria en Fran­cia y Espa­ña», y por­que «ha logra­do man­te­ner abier­ta de par en par la puer­ta de la inde­pen­den­cia y la liber­tad».

En este con­tex­to, recuer­da que «se ha impues­to el esta­do de excep­ción en Eus­kal Herria», se han ile­ga­li­za­do orga­ni­za­cio­nes polí­ti­cas, dete­ni­do a mili­tan­tes, «son cons­tan­tes los recor­tes de dere­chos civi­les y polí­ti­cos», «endu­re­cen la cruel­dad con­tra los pre­sos polí­ti­cos» y abun­dan los «secues­tros de ciu­da­da­nos» y los «inte­rro­ga­to­rios clan­des­ti­nos».

Una estra­te­gia con la que, en opi­nión de ETA, no sólo se pre­ten­de con­di­cio­nar la acti­vi­dad polí­ti­ca de la izquier­da aber­tza­le, sino tam­bién «influir en el fac­tor sico­ló­gi­co».

La orga­ni­za­ción arma­da comen­ta que, por enési­ma vez, el Esta­do espa­ñol «pre­ten­de ven­der la fan­ta­sía de la sali­da poli­cial», pese a que «el minis­tro de Inte­rior, Pérez Rubal­ca­ba, sabe muy bien que hoy, como ayer, la úni­ca vía que garan­ti­za el final de la resis­ten­cia vas­ca es el reco­no­ci­mien­to de los dere­chos de Eus­kal Herria».

Al minis­tro de Inte­rior espa­ñol tam­bién le acu­sa de estar «acos­tum­bra­do a las men­ti­ras y la pro­pa­gan­da de gue­rra», de inten­tar des­fi­gu­rar la reali­dad tras fra­ses pom­po­sas y de pre­ten­der des­viar el deba­te. Pero no sólo le acu­sa, sino que le res­pon­de. «“Votos o bom­bas” es su últi­ma patra­ña ‑sub­ra­ya ETA en el comu­ni­ca­do remi­ti­do a este dia­rio-. Y la izquier­da aber­tza­le le res­pon­de alto y cla­ro: «Votos», como méto­do demo­crá­ti­co para que los ciu­da­da­nos vas­cos, sin lími­tes y sin inje­ren­cias, y sien­do mate­ria­li­za­bles todos los pro­yec­tos, deci­da­mos nues­tro futu­ro. Dar la pala­bra al pue­blo». Acto segui­do, ase­gu­ra que ésa es pre­ci­sa­men­te la opción que nie­ga el Gobierno espa­ñol a Eus­kal Herria, que es lo que, según recuer­da la orga­ni­za­ción arma­da, está en la base del con­flic­to. «Ése es el tope ‑con­clu­ye ETA en este pun­to- que la lucha de los ciu­da­da­nos debe con­tri­buir a supe­rar».

EUSKADI TA ASKATASUNAREN AGIRIA EUSKAL HERRIARI

Eus­ka­di Ta Aska­ta­su­nak, nazio aska­pe­ne­ra­ko eus­kal era­kun­de iraul­tzai­le sozia­lis­tak, Agi­ri honen bidez gure herriak bizi duen egoe­raz egi­ten duen haus­nar­ke­ta poli­ti­koa hela­ra­zi nahi die eus­kal herri­ta­rrei:

Espai­niar gober­nuak azken pro­ze­sua ondo­ra­tu zue­ne­tik era­soal­di oro­kor eta bor­titza anto­la­tu zuen Eus­kal Herria­ren kon­tra. Kon­pon­bi­de demo­kra­ti­koa­ren auke­ra­ren atea ixteaz bate­ra, uka­zioa ere­mu guz­tie­ta­ra hedatze­ko eta muga­rik gabe­ko oldar­tze erre­pre­si­boa garatze­ko hau­tua egin zuen. Era­gin­kor­ta­su­na lehe­netsi dute zile­gi­ta­su­na eta ikus­pe­gi demo­kra­ti­ko oro­ren gai­ne­tik. Espai­nia­ko lega­li­ta­tea­ren mugak gora-behe­ra, denak balio du Eus­kal Herria sun­tsitze­ko aha­le­gin zahar berrian.

Etsi­pe­na­ren mezua luza­tu nahi dio­te Eus­kal Herria­ri, aska­ta­su­na­ren alde­ko borro­ka albo­ra­tu eta Espai­niak inpo­sa­tu­ri­ko joko-araue­tan mur­gil­du gai­te­zen. Espai­nian Eus­kal Herriak arnas har­tze­rik ez due­la jaki­nik, Espai­nia­ko ama­raun juri­di­ko-poli­ti­koan eus­kal herri­ta­rron etor­ki­zun askea motzean katea­tu­rik dagoe­la.

Ezker aber­tza­lea bila­ka­tu da era­soen hel­bu­ru. Due­la 30 urte Eus­kal Herria Fran­tzia eta Espai­nia­ren men­pe­ko asi­mi­la­zioa ezi­nez­ko bila­ka­tu zuen ezker aber­tza­lea. Aska­ta­su­na eta inde­pen­den­tzia­ren atea parez pare zaba­lik irau­tea lor­tu duen ezker aber­tza­lea. Bada, ezker aber­tza­lea­ren kon­tra­ko era­so bor­titzean Eus­kal Herria­ren etor­ki­zu­na lur­pe­ra­tu nahi dute. Ezker aber­tza­lea­re­ki­ko pre­sioan Eus­kal Herria­ren boron­da­tea bortxatze­ko bidea aur­ki­tu.

Inde­pen­den­tis­moa neu­tra­li­zatze­ko eta zoko­ratze­ko sal­bues­pen egoe­ra eza­rri da Eus­kal Herrian. Anto­la­kun­de poli­ti­koen ile­ga­li­za­zioak, mili­tan­teen atxi­lo­ke­tak eta jazar­pen poli­ti­koa ohi­koak bila­ka­tu dira gure lurral­dean. Esku­bi­de zibil eta poli­ti­koak eten­ga­be dira urra­tuak. Eus­kal pre­so poli­ti­koen kon­tra­ko kru­del­ke­ria area­go­tu dute, kohe­ren­tzia zigor­tuz eta berra­bia­tu duten damutze poli­ti­kan txan­tai gisa era­bi­li nahian. Herri­ta­rren bahi­ke­tak eta itaun­ke­ta klan­des­ti­noak ugal­du egin dira.

Erre­pre­sio latza, ezker aber­tza­lea­ren jar­due­ra poli­ti­koa bal­din­tza­tu ez ezik, fak­to­re psi­ko­lo­gi­koan era­gin nahi due­na.

Hamai­ka­ga­rre­nez sal­du nahi dute irten­bi­de poli­zia­la­ren ames­ke­ria. Harro­ke­riaz min­tzo den Perez Rubal­ca­ba Bar­ne minis­troak ongi bai­ta­ki gaur, atzo beza­la, Eus­kal Herria­ren esku­bi­deen eza­gutza dela eus­kal erre­sis­ten­tzia­ren amaie­ra ber­matzen dion bide baka­rra. Ase gabe­ko eus­kal herri­ta­rron aska­ta­sun ega­rria dela inon­go zulo­tan topa­tu ezin­go duen arma.

Gezu­rre­tan eta gerra pro­pa­gan­dan ohi­tua da Espai­nia­ko Bar­ne minis­te­ritza, esal­di pon­po­soen atzean errea­li­ta­tea desitxu­ratze­ko aha­le­gi­ne­tan, ezta­bai­da des­bi­de­ratze­ko saia­ke­ran. «Votos o bom­bas» da azken asma­ke­ria. Eta ezker aber­tza­leak argi eta ozen eran­tzu­ten dio: «votos», eus­kal herri­ta­rrok, muga eta inje­ren­tzia­rik gabe, eta proiek­tu guz­tiak egin­ga­rri dire­la, gure etor­ki­zu­na era­ba­kitze­ko meto­do demo­kra­ti­ko gisa. Eman hitza herria­ri. Hori da Espai­nia­ko gober­nuak ukatzen duen auke­ra, gataz­ka­ren oina­rrian dagoe­na. Hori da eus­kal herri­ta­rron borro­kak altxa­ra­zi behar duen topea.

Indar itxu­ra guz­tien gai­ne­tik, Espai­nia­ren ahul­ta­su­na­ren ispi­lu da era­soal­dia­ren tamai­na, due­la 30 urte zabal­du­ta­ko ziklo auto­no­mi­koa­ren porro­ta estal­tze­ko ezin­ta­su­na. Uka­zioa­ren mar­ko poli­ti­koa­ren zile­gi­ta­sun eza­ri ohi­ko ikus­pe­gi demo­kra­ti­ko eska­saz eran­tzu­ten dio Espai­niak, inpo­si­zioa eta erre­pre­sioa area­go­tuz.

Har­ta­ra, adie­raz­ga­rria da mar­ko auto­no­mi­koa zuze­nean kudeatze­ko egin dituz­ten PSE-PP eta UPN-PSN esta­tu hitzar­me­nak, orain arte leia­la izan den PNV baz­ter­tu behar izan badu­te ere. Jakin bada­ki­te­la­ko esku­dun­tza berriak baino mar­ko juri­di­ko poli­ti­koa bera dagoe­la jokoan. Eta bide batez Eus­kal Herria­ren erai­kun­tzan balia­ga­rriak izan dire­la iriz­ten dio­ten urrats guz­tiak indar­ga­betzea­ri ekin dio­te.

Alda­ke­ta poli­ti­ko­ra­ko gogoa dago Eus­kal Herrian. Espai­nia­ko gober­nua­ren itxi­ke­riak eskain­tzen duen etsi­pe­na­ren aurrean horre­la adie­ra­zi dute eus­kal herri­ta­rrek hamai­ka eki­men poli­ti­ko, sozial eta kul­tu­ra­le­tan. Horren adie­raz­le argia da eus­kal era­gi­leek anto­la­tu dituz­ten elkar­lan eki­me­nek jaso duten babe­sa.

Ilu­sio berri bat sor­tu da Eus­kal Herrian, zalan­tza­rik gabe. Eus­kal Herrian alda­ke­ta poli­ti­koa gau­zatzea egin­ga­rri bila­ka­tu­ko duen pro­ze­su demo­kra­ti­ko bat abiatze­ko espek­ta­ti­ba.

Alta, pro­ze­su demo­kra­ti­koak alde guz­tie­ta­ko boron­da­tea eta kon­pro­mi­so­ak behar ditu. Bai­ta egun jarre­ra itxie­na era­kus­ten duen Espai­nia­ko gober­nua­re­na ere. Eus­kal era­gi­le guz­tion zere­gi­na izan­go da, beraz, ilu­sioa era­gin­kor bila­ka­tu, pro­ze­suak behar dituen bal­din­tzak eli­ka­tu eta Espai­nia­ko gober­nuak eza­rri duen blo­keoa borro­katzea.

Bide zai­la eta aran­tzaz betea izan­go dena­ren zalan­tza­rik ez du ETA-k. Bai­na aska­ta­su­nak mere­zi du. Lor­tu­ko dugu!

ETA-ren Adie­raz­pe­na:

1.- Azken hila­be­teo­tan, erre­pre­sio egoe­ra bor­titzean eta pre­sio poli­ti­ko-media­ti­koa­ri aurre egi­nez, dina­mi­ka berri bat abia­ra­zi nahian Eus­kal Herria­ren alde urratsak ema­ten ari diren era­gi­lee­ki­ko begi­ru­nea adie­ra­zi nahi du Eus­ka­di Ta Aska­ta­su­nak.

2.- Eus­kal Herria dugu erron­ka kolek­ti­boa. Uka­zio egoe­ra gain­di­tu eta Eus­kal Herria­ren etor­ki­zu­na ber­ma­tu­ko duen esze­na­to­ki demo­kra­ti­koa erai­kitzea. Bide horre­tan era­gi­le guz­tion urrats sen­do­ak eta kon­pro­mi­so irmoak behar dira. ETA-k elkar­la­ne­ra­ko eskuak luza­tuak ditue­la adie­raz­ten du.

3.- Har­ta­ra, Eus­kal Herri­ko gizon-ema­ku­mei dei egi­ten die­gu, nork bere alo­rrean eta dituen aha­len ara­be­ra, Eus­kal Herria­ren alde borro­ka egin deza­la. Herria­ren akti­ba­zioa bai­ta Eus­kal Herriak aurre­ra egi­te­ko ber­me nagu­sia.

4.- ETA-k, bere alde­tik, dago­kion ere­muan alda­ke­ta poli­ti­koa­ren bidean beha­rrez­koak diren urratsak ema­te­ko pres­tu­ta­su­na adie­raz­ten du.

5.- Gataz­ka kon­pon­tze­ko boron­da­tean berres­ten da Eus­ka­di Ta Aska­ta­su­na. Eus­kal herri­ta­rrok gure etor­ki­zu­na inola­ko muga eta inje­ren­tzia­rik gabe era­ba­kitze­ko for­mu­la­zio ados­tua eta horre­ta­ra­ko ber­meak eka­rri behar dituen pro­ze­su demo­kra­ti­koa oina­rri sen­doen gai­nean erai­kitzea da ETA-ren nahia eta zere­gi­na.

6.- Toxi­ka­zio infor­ma­ti­boa Espai­nia­ko gober­nua­ren tres­na poli­ti­ko garran­tzitsua bila­ka­tu den hone­tan, herria­ri zin­tzo­ta­su­nez eta gar­den­ta­su­nez hitz egi­te­ko jarre­ran berres­ten da ETA.

7.- Azke­nik, Eus­ka­di Ta Aska­ta­su­na, Eus­kal Herria buruan eta bidean utzi­ta­ko eus­kal guda­riak bihotzean, due­la 50 urte Eus­kal Herria­re­kin har­tu­ta­ko kon­pro­mi­soan berres­ten da eta Eus­kal Herria­ren alde­ko borro­kan tin­ko jarrai­tu­ko due­la alda­rri­katzen du. Aska­ta­su­na erdietsi arte ez dugu etsi­ko!

Gora Eus­kal Herria aska­tu­ta! Gora Eus­kal Herria sozia­lis­ta! Jo ta ke inde­pen­den­tzia eta sozia­lis­moa lor­tu arte!

Eus­kal Herrian, 2010eko martxoa­ren 10ean

Eus­ka­di Ta Aska­ta­su­na

E.T.A.

Artikulua gustoko al duzu? / ¿Te ha gustado este artículo?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *