ETA en comu­ni­ca­do, con­fir­ma que esta dis­pues­ta a dar los pasos para favo­re­cer el cam­bio político

El comu­ni­ca­do que ETA ha remi­ti­do a GARA está diri­gi­do a la ciu­da­da­nía vas­ca y en él, ade­más de hacer un aná­li­sis de la situa­ción polí­ti­ca que vive Eus­kal Herria en los últi­mos tiem­pos, se inclu­ye una «decla­ra­ción» de sie­te pun­tos en la que, entre otras cues­tio­nes, la orga­ni­za­ción arma­da mues­tra su dis­po­si­ción a dar «los pasos que sean nece­sa­rios» para favo­re­cer el cam­bio político.

La «Decla­ra­ción de ETA» comien­za expre­san­do su res­pe­to a aque­llos agen­tes que, en los últi­mos meses, están inten­tan­do poner en mar­cha una nue­va diná­mi­ca a favor de Eus­kal Herria, en un con­tex­to mar­ca­do por «la dura situa­ción repre­si­va» y «la pre­sión polí­ti­co-mediá­ti­ca». Tam­bién tien­de la mano para cola­bo­rar con todos los agen­tes que asu­man que para «cons­truir un esce­na­rio demo­crá­ti­co que garan­ti­ce el futu­ro de Eus­kal Herria» es nece­sa­rio dar «pasos segu­ros» y adqui­rir «com­pro­mi­sos firmes».

Por ello, ETA hace un lla­ma­mien­to a todas las muje­res y hom­bres vas­cos para que, cada cual en su medi­da, «luchen a favor de Eus­kal Herria», ya que con­si­de­ra que «la acti­va­ción social» es «la prin­ci­pal garan­tía» para avan­zar en ese sentido.

«ETA, por su par­te, mani­fies­ta que está dis­pues­ta a dar los pasos nece­sa­rios en el camino del cam­bio polí­ti­co, en el espa­cio que le corres­pon­de», pro­si­gue en el cuar­to punto.

A con­ti­nua­ción, reite­ra su «volun­tad para resol­ver el con­flic­to» y aña­de que su deseo y su tarea con­sis­ten en alcan­zar «una for­mu­la­ción con­sen­sua­da» para que la ciu­da­da­nía vas­ca deci­da su futu­ro «sin nin­gún tipo de lími­tes ni inje­ren­cias» y «cons­truir sobre bases sóli­das el pro­ce­so demo­crá­ti­co» que con­lle­ve «las garan­tías» para que se pue­da lle­var a cabo ese ejer­ci­cio de decisión.

Tam­bién se reafir­ma en su acti­tud de «hablar al pue­blo con trans­pa­re­cien­cia y hones­ti­dad», lo que con­tra­po­ne a la «into­xi­ca­ción infor­ma­ti­va» que, a su jui­cio, «el Gobierno espa­ñol ha con­ver­ti­do en un impor­tan­te ins­tru­men­to político».

Por últi­mo, ETA se reafir­ma en «el com­pro­mi­so con Eus­kal Herria» que tomó hace 50 años, para ase­gu­rar que segui­rá «luchan­do fir­me­men­te por Eus­kal Herria». «No cesa­re­mos has­ta alcan­zar la liber­tad», concluye.

Fac­tor sicológico

En la pri­me­ra par­te del tex­to, ETA se cen­tra en ana­li­zar las for­mas y las con­se­cuen­cias de lo que vie­ne a deno­mi­nar «ata­que gene­ra­li­za­do e inten­so» que, según afir­ma en el segun­do párra­fo, el Gobierno espa­ñol ha des­en­ca­de­na­do con­tra Eus­kal Herria des­de que lle­vó el últi­mo pro­ce­so al fracaso.

Res­pon­sa­bi­li­za al Eje­cu­ti­vo espa­ñol de haber «cerra­do la puer­ta a la opor­tu­ni­dad para una solu­ción demo­crá­ti­ca» y de «haber opta­do por exten­der a todos los ámbi­tos la nega­ción y por desa­rro­llar una ofen­si­va repre­si­va sin límites».

La orga­ni­za­ción arma­da entien­de que la izquier­da aber­tza­le es el obje­ti­vo de esa ofen­si­va por­que «hace trein­ta años con­si­guió que fue­ra impo­si­ble la asi­mi­la­ción de Eus­kal Herria en Fran­cia y Espa­ña», y por­que «ha logra­do man­te­ner abier­ta de par en par la puer­ta de la inde­pen­den­cia y la libertad».

En este con­tex­to, recuer­da que «se ha impues­to el esta­do de excep­ción en Eus­kal Herria», se han ile­ga­li­za­do orga­ni­za­cio­nes polí­ti­cas, dete­ni­do a mili­tan­tes, «son cons­tan­tes los recor­tes de dere­chos civi­les y polí­ti­cos», «endu­re­cen la cruel­dad con­tra los pre­sos polí­ti­cos» y abun­dan los «secues­tros de ciu­da­da­nos» y los «inte­rro­ga­to­rios clandestinos».

Una estra­te­gia con la que, en opi­nión de ETA, no sólo se pre­ten­de con­di­cio­nar la acti­vi­dad polí­ti­ca de la izquier­da aber­tza­le, sino tam­bién «influir en el fac­tor sicológico».

La orga­ni­za­ción arma­da comen­ta que, por enési­ma vez, el Esta­do espa­ñol «pre­ten­de ven­der la fan­ta­sía de la sali­da poli­cial», pese a que «el minis­tro de Inte­rior, Pérez Rubal­ca­ba, sabe muy bien que hoy, como ayer, la úni­ca vía que garan­ti­za el final de la resis­ten­cia vas­ca es el reco­no­ci­mien­to de los dere­chos de Eus­kal Herria».

Al minis­tro de Inte­rior espa­ñol tam­bién le acu­sa de estar «acos­tum­bra­do a las men­ti­ras y la pro­pa­gan­da de gue­rra», de inten­tar des­fi­gu­rar la reali­dad tras fra­ses pom­po­sas y de pre­ten­der des­viar el deba­te. Pero no sólo le acu­sa, sino que le res­pon­de. «“Votos o bom­bas” es su últi­ma patra­ña ‑sub­ra­ya ETA en el comu­ni­ca­do remi­ti­do a este dia­rio-. Y la izquier­da aber­tza­le le res­pon­de alto y cla­ro: «Votos», como méto­do demo­crá­ti­co para que los ciu­da­da­nos vas­cos, sin lími­tes y sin inje­ren­cias, y sien­do mate­ria­li­za­bles todos los pro­yec­tos, deci­da­mos nues­tro futu­ro. Dar la pala­bra al pue­blo». Acto segui­do, ase­gu­ra que ésa es pre­ci­sa­men­te la opción que nie­ga el Gobierno espa­ñol a Eus­kal Herria, que es lo que, según recuer­da la orga­ni­za­ción arma­da, está en la base del con­flic­to. «Ése es el tope ‑con­clu­ye ETA en este pun­to- que la lucha de los ciu­da­da­nos debe con­tri­buir a superar».

EUSKADI TA ASKATASUNAREN AGIRIA EUSKAL HERRIARI

Eus­ka­di Ta Aska­ta­su­nak, nazio aska­pe­ne­ra­ko eus­kal era­kun­de iraul­tzai­le sozia­lis­tak, Agi­ri honen bidez gure herriak bizi duen egoe­raz egi­ten duen haus­nar­ke­ta poli­ti­koa hela­ra­zi nahi die eus­kal herritarrei:

Espai­niar gober­nuak azken pro­ze­sua ondo­ra­tu zue­ne­tik era­soal­di oro­kor eta bor­titza anto­la­tu zuen Eus­kal Herria­ren kon­tra. Kon­pon­bi­de demo­kra­ti­koa­ren auke­ra­ren atea ixteaz bate­ra, uka­zioa ere­mu guz­tie­ta­ra hedatze­ko eta muga­rik gabe­ko oldar­tze erre­pre­si­boa garatze­ko hau­tua egin zuen. Era­gin­kor­ta­su­na lehe­netsi dute zile­gi­ta­su­na eta ikus­pe­gi demo­kra­ti­ko oro­ren gai­ne­tik. Espai­nia­ko lega­li­ta­tea­ren mugak gora-behe­ra, denak balio du Eus­kal Herria sun­tsitze­ko aha­le­gin zahar berrian.

Etsi­pe­na­ren mezua luza­tu nahi dio­te Eus­kal Herria­ri, aska­ta­su­na­ren alde­ko borro­ka albo­ra­tu eta Espai­niak inpo­sa­tu­ri­ko joko-araue­tan mur­gil­du gai­te­zen. Espai­nian Eus­kal Herriak arnas har­tze­rik ez due­la jaki­nik, Espai­nia­ko ama­raun juri­di­ko-poli­ti­koan eus­kal herri­ta­rron etor­ki­zun askea motzean katea­tu­rik dagoela.

Ezker aber­tza­lea bila­ka­tu da era­soen hel­bu­ru. Due­la 30 urte Eus­kal Herria Fran­tzia eta Espai­nia­ren men­pe­ko asi­mi­la­zioa ezi­nez­ko bila­ka­tu zuen ezker aber­tza­lea. Aska­ta­su­na eta inde­pen­den­tzia­ren atea parez pare zaba­lik irau­tea lor­tu duen ezker aber­tza­lea. Bada, ezker aber­tza­lea­ren kon­tra­ko era­so bor­titzean Eus­kal Herria­ren etor­ki­zu­na lur­pe­ra­tu nahi dute. Ezker aber­tza­lea­re­ki­ko pre­sioan Eus­kal Herria­ren boron­da­tea bortxatze­ko bidea aurkitu.

Inde­pen­den­tis­moa neu­tra­li­zatze­ko eta zoko­ratze­ko sal­bues­pen egoe­ra eza­rri da Eus­kal Herrian. Anto­la­kun­de poli­ti­koen ile­ga­li­za­zioak, mili­tan­teen atxi­lo­ke­tak eta jazar­pen poli­ti­koa ohi­koak bila­ka­tu dira gure lurral­dean. Esku­bi­de zibil eta poli­ti­koak eten­ga­be dira urra­tuak. Eus­kal pre­so poli­ti­koen kon­tra­ko kru­del­ke­ria area­go­tu dute, kohe­ren­tzia zigor­tuz eta berra­bia­tu duten damutze poli­ti­kan txan­tai gisa era­bi­li nahian. Herri­ta­rren bahi­ke­tak eta itaun­ke­ta klan­des­ti­noak ugal­du egin dira.

Erre­pre­sio latza, ezker aber­tza­lea­ren jar­due­ra poli­ti­koa bal­din­tza­tu ez ezik, fak­to­re psi­ko­lo­gi­koan era­gin nahi duena.

Hamai­ka­ga­rre­nez sal­du nahi dute irten­bi­de poli­zia­la­ren ames­ke­ria. Harro­ke­riaz min­tzo den Perez Rubal­ca­ba Bar­ne minis­troak ongi bai­ta­ki gaur, atzo beza­la, Eus­kal Herria­ren esku­bi­deen eza­gutza dela eus­kal erre­sis­ten­tzia­ren amaie­ra ber­matzen dion bide baka­rra. Ase gabe­ko eus­kal herri­ta­rron aska­ta­sun ega­rria dela inon­go zulo­tan topa­tu ezin­go duen arma.

Gezu­rre­tan eta gerra pro­pa­gan­dan ohi­tua da Espai­nia­ko Bar­ne minis­te­ritza, esal­di pon­po­soen atzean errea­li­ta­tea desitxu­ratze­ko aha­le­gi­ne­tan, ezta­bai­da des­bi­de­ratze­ko saia­ke­ran. «Votos o bom­bas» da azken asma­ke­ria. Eta ezker aber­tza­leak argi eta ozen eran­tzu­ten dio: «votos», eus­kal herri­ta­rrok, muga eta inje­ren­tzia­rik gabe, eta proiek­tu guz­tiak egin­ga­rri dire­la, gure etor­ki­zu­na era­ba­kitze­ko meto­do demo­kra­ti­ko gisa. Eman hitza herria­ri. Hori da Espai­nia­ko gober­nuak ukatzen duen auke­ra, gataz­ka­ren oina­rrian dagoe­na. Hori da eus­kal herri­ta­rron borro­kak altxa­ra­zi behar duen topea.

Indar itxu­ra guz­tien gai­ne­tik, Espai­nia­ren ahul­ta­su­na­ren ispi­lu da era­soal­dia­ren tamai­na, due­la 30 urte zabal­du­ta­ko ziklo auto­no­mi­koa­ren porro­ta estal­tze­ko ezin­ta­su­na. Uka­zioa­ren mar­ko poli­ti­koa­ren zile­gi­ta­sun eza­ri ohi­ko ikus­pe­gi demo­kra­ti­ko eska­saz eran­tzu­ten dio Espai­niak, inpo­si­zioa eta erre­pre­sioa areagotuz.

Har­ta­ra, adie­raz­ga­rria da mar­ko auto­no­mi­koa zuze­nean kudeatze­ko egin dituz­ten PSE-PP eta UPN-PSN esta­tu hitzar­me­nak, orain arte leia­la izan den PNV baz­ter­tu behar izan badu­te ere. Jakin bada­ki­te­la­ko esku­dun­tza berriak baino mar­ko juri­di­ko poli­ti­koa bera dagoe­la jokoan. Eta bide batez Eus­kal Herria­ren erai­kun­tzan balia­ga­rriak izan dire­la iriz­ten dio­ten urrats guz­tiak indar­ga­betzea­ri ekin diote.

Alda­ke­ta poli­ti­ko­ra­ko gogoa dago Eus­kal Herrian. Espai­nia­ko gober­nua­ren itxi­ke­riak eskain­tzen duen etsi­pe­na­ren aurrean horre­la adie­ra­zi dute eus­kal herri­ta­rrek hamai­ka eki­men poli­ti­ko, sozial eta kul­tu­ra­le­tan. Horren adie­raz­le argia da eus­kal era­gi­leek anto­la­tu dituz­ten elkar­lan eki­me­nek jaso duten babesa.

Ilu­sio berri bat sor­tu da Eus­kal Herrian, zalan­tza­rik gabe. Eus­kal Herrian alda­ke­ta poli­ti­koa gau­zatzea egin­ga­rri bila­ka­tu­ko duen pro­ze­su demo­kra­ti­ko bat abiatze­ko espektatiba.

Alta, pro­ze­su demo­kra­ti­koak alde guz­tie­ta­ko boron­da­tea eta kon­pro­mi­so­ak behar ditu. Bai­ta egun jarre­ra itxie­na era­kus­ten duen Espai­nia­ko gober­nua­re­na ere. Eus­kal era­gi­le guz­tion zere­gi­na izan­go da, beraz, ilu­sioa era­gin­kor bila­ka­tu, pro­ze­suak behar dituen bal­din­tzak eli­ka­tu eta Espai­nia­ko gober­nuak eza­rri duen blo­keoa borrokatzea.

Bide zai­la eta aran­tzaz betea izan­go dena­ren zalan­tza­rik ez du ETA‑k. Bai­na aska­ta­su­nak mere­zi du. Lor­tu­ko dugu!

ETA-ren Adie­raz­pe­na:

1.- Azken hila­be­teo­tan, erre­pre­sio egoe­ra bor­titzean eta pre­sio poli­ti­ko-media­ti­koa­ri aurre egi­nez, dina­mi­ka berri bat abia­ra­zi nahian Eus­kal Herria­ren alde urratsak ema­ten ari diren era­gi­lee­ki­ko begi­ru­nea adie­ra­zi nahi du Eus­ka­di Ta Askatasunak.

2.- Eus­kal Herria dugu erron­ka kolek­ti­boa. Uka­zio egoe­ra gain­di­tu eta Eus­kal Herria­ren etor­ki­zu­na ber­ma­tu­ko duen esze­na­to­ki demo­kra­ti­koa erai­kitzea. Bide horre­tan era­gi­le guz­tion urrats sen­do­ak eta kon­pro­mi­so irmoak behar dira. ETA‑k elkar­la­ne­ra­ko eskuak luza­tuak ditue­la adie­raz­ten du.

3.- Har­ta­ra, Eus­kal Herri­ko gizon-ema­ku­mei dei egi­ten die­gu, nork bere alo­rrean eta dituen aha­len ara­be­ra, Eus­kal Herria­ren alde borro­ka egin deza­la. Herria­ren akti­ba­zioa bai­ta Eus­kal Herriak aurre­ra egi­te­ko ber­me nagusia.

4.- ETA‑k, bere alde­tik, dago­kion ere­muan alda­ke­ta poli­ti­koa­ren bidean beha­rrez­koak diren urratsak ema­te­ko pres­tu­ta­su­na adie­raz­ten du.

5.- Gataz­ka kon­pon­tze­ko boron­da­tean berres­ten da Eus­ka­di Ta Aska­ta­su­na. Eus­kal herri­ta­rrok gure etor­ki­zu­na inola­ko muga eta inje­ren­tzia­rik gabe era­ba­kitze­ko for­mu­la­zio ados­tua eta horre­ta­ra­ko ber­meak eka­rri behar dituen pro­ze­su demo­kra­ti­koa oina­rri sen­doen gai­nean erai­kitzea da ETA-ren nahia eta zeregina.

6.- Toxi­ka­zio infor­ma­ti­boa Espai­nia­ko gober­nua­ren tres­na poli­ti­ko garran­tzitsua bila­ka­tu den hone­tan, herria­ri zin­tzo­ta­su­nez eta gar­den­ta­su­nez hitz egi­te­ko jarre­ran berres­ten da ETA.

7.- Azke­nik, Eus­ka­di Ta Aska­ta­su­na, Eus­kal Herria buruan eta bidean utzi­ta­ko eus­kal guda­riak bihotzean, due­la 50 urte Eus­kal Herria­re­kin har­tu­ta­ko kon­pro­mi­soan berres­ten da eta Eus­kal Herria­ren alde­ko borro­kan tin­ko jarrai­tu­ko due­la alda­rri­katzen du. Aska­ta­su­na erdietsi arte ez dugu etsiko!

Gora Eus­kal Herria aska­tu­ta! Gora Eus­kal Herria sozia­lis­ta! Jo ta ke inde­pen­den­tzia eta sozia­lis­moa lor­tu arte!

Eus­kal Herrian, 2010eko martxoa­ren 10ean

Eus­ka­di Ta Askatasuna

E.T.A.

Artikulua gustoko al duzu? / ¿Te ha gustado este artículo?

Share on Facebook
Share on Twitter

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.